Kuriozitete

Mobilje, veshje dhe ushqime që duhen shmangur për të minimizuar ekspozimin tonë ndaj mikroplastikës

07:59 - 14.06.24 gsh
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Grimcat mikroplastike më të vogla se 5 milimetra në madhësi janë bërë tani një ndotës i përhapur mjedisor.




Këto grimca vijnë nga burime të ndryshme, të tilla si mobiljet, veshjet dhe paketimet e ushqimit, dhe mund të përfundojnë lehtësisht në trupin tonë përmes gëlltitjes, thithjes dhe madje edhe kontaktit me lëkurën.

Ato ndahen kryesisht në dy kategori: parësore dhe dytësore. Mikroplastika primare bëhen qëllimisht në përmasa të vogla, të tilla si mikrorruazat që gjenden në kozmetikë dhe produkte të kujdesit personal, ndërsa mikroplastika dytësore rezultojnë nga prishja e sendeve plastike më të mëdha, si shishet, qeset dhe mbeturinat e tjera plastike .

Mobiljet, veshjet dhe paketimet e ushqimeve janë fatkeqësisht burime të rëndësishme të mikroplastikës. Mobiljet e veshur me susta dhe pëlhura sintetike, për shembull, derdhin fibra gjatë përdorimit dhe larjes, duke i lëshuar ato në sistemet e ajrit dhe ujit.

Paketimi i ushqimit, veçanërisht plastika për një përdorim, gjithashtu mund të shpërbëjë dhe të shpërndajë mikroplastikën në ushqimin dhe pijet që ato përmbajnë. Këto grimca më pas hyjnë në trupin tonë përmes rrugëve të ndryshme, duke kontribuar në rreziqet e mundshme shëndetësore.

Hapat për të minimizuar ekspozimin

Një nga mënyrat më efektive për të reduktuar ekspozimin ndaj mikroplastikës është zgjedhja e materialeve natyrore në vend të atyre sintetike. Për mobilje, zgjidhni dru, metal ose xhami në vend të pjesëve plastike ose të veshur me susta.

Kur bëhet fjalë për veshjet, përdorni fibra natyrale si pambuku, leshi, mëndafshi dhe liri. Këto materiale lëshojnë më pak mikroplastikë dhe në përgjithësi janë më të qëndrueshme.

Megjithatë, duke qenë se është e vështirë të zgjedhësh gjithmonë materiale natyrore, kryesisht për shkak të rritjes së kostove, këtu janë disa mënyra të tjera për t’u mbrojtur nga mikroplastika .

Përmirësoni cilësinë e ajrit të brendshëm

Mjediset e brendshme mund të përmbajnë nivele të larta të mikroplastikës për shkak të derdhjes së fibrave nga mobiljet dhe pëlhura.

Përdorni një filtër të ajrit të grimcave me efikasitet të lartë në fshesë me korrent për të kapur mikroplastikë dhe grimca të tjera të imta.

Pastroni rregullisht dyshemetë dhe sipërfaqet me një leckë të lagur për të shmangur grumbullimin e pluhurit dhe grimcave mikroplastike.
Konsideroni përdorimin e një pastrues ajri me një filtër  për të reduktuar mikroplastikën në ajër.

Zgjidhni rroba miqësore me mjedisin:

Pëlhurat sintetike si poliesteri, najloni dhe akriliku janë kontribuesit kryesorë të ndotjes mikroplastike.

Kur blini rroba të reja:

Kërkoni artikuj të bërë nga fibra natyrale

Mbështetni markat që përdorin materiale të ricikluara dhe praktika të qëndrueshme prodhimi.

Lani më rrallë lëndët sintetike dhe përdorni një filtër mikrofibër ose një qese në lavatriçen tuaj për të kapur fibrat që mund të lëshohen gjatë larjes.

Zvogëloni plastikën e një përdorimi

Paketimi i ushqimit është një burim kryesor i mikroplastikës, veçanërisht artikujve njëpërdorimësh si qeset plastike, shishet dhe mbështjellësit.

Për të minimizuar ekspozimin: Përdorni çanta, kontejnerë dhe shishe të ripërdorshme të bëra nga materiale të tilla si qelqi, çelik inox ose silikoni.

Zgjidhni produkte të freskëta në vend të ushqimeve të paketuara.

Mbështetni bizneset që ofrojnë opsione paketimi pa plastikë. Kini kujdes me përgatitjen dhe ruajtjen e ushqimit Mikroplastika mund të rrjedhë në ushqim nga paketimi, veçanërisht kur ekspozohet ndaj nxehtësisë.

Për të reduktuar këtë rrezik: Shmangni ushqimin me mikrovalë në enë plastike – përdorni xhami ose qeramikë në vend të tyre. Ruani ushqimin në mbështjellës qelqi, çelik inox ose dyll blete në vend të kontejnerëve ose qeseve plastike. Shpëlajini ushqimet e konservuara për të hequr mbetjet e mundshme plastike nga rreshtimi.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.